Ekonomi – whats up?

Det har säkert inte undgått er att det finns en röd tråd för inläggen denna vecka. När förvirring infekterar sinnet är det bra med en liten inblick om vad vissa utbildningar/kurser/program faktiskt är och kontentan bakom namnet. Ekonomi kan, för den oinvigde, låta tråkigt och grått eftersom associationen direkt är siffror och skrivbordsarbete. Dock är det bara halva sanningen. Studerar ni Tinas lista i förra inlägget så ser ni att det finns främst två olika inriktningar på grundnivå, nämligen företagsekonomi och nationalekonomi. Det i sin tur leder vidare till en ytterligare inriktningar. Under företagsekonomi finns revision, finansiell ekonomi, ekonomistyrning, marknadsföring, organisation etc. Marknadsföring och organisation behandlar mer vad vi betecknar ”mjuka tal”, det vill säga hur människor påverkas och fungerar i olika sättningar. Vad kännetecknar en bra chef? Hur får man anställda att trivas? Vilka incitament för att göra ett bra arbete finns? Psykologin bakom marknadsföring. Hur får jag och hur bibehåller jag nöjda kunder? Allt det är också ekonomi.

Nationalekonomi är en vetenskap som studerar förvaltning av knapra tillgångar. Här finns det främst två huvudämnen, mikroekonomi och makroekonomi, men internationell ekonomi och finansiell ekonomi läses också på grundkursen (NEKA) i Lund.

  1. Mikroekonomi är enkelt sagt en undersökning om hur individuella aktörer (ex. två företag) agerar i ekonomin när det kommer till bl.a. utbud, efterfrågan, prissättning etc.
  2. Makroekonomi är en studie av ekonomin som helhet. Vad är inflation? Vad är det som driver inflation? Hur påverkas Sverige av olika nivåer av arbetslöshet? Dessa och liknande frågor är makroekonomi.

Adam Smith – grundaren av modern nationalekonomi.

Om ni är rådfrågande till vad ni ska välja så kan jag lugna er. Ni väljer inte inriktning förrän termin 4, det vill säga efter 1 ½ år efter ni börjat plugga. Då har ni nog en bättre uppfattning om vad som passar er. Lycka till!

 

Det här inlägget postades i Grundläggande info, Ny i Lund, Studentliv, Studier och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt