Pengar, pengar, pengar

Sitter på en buss från Oslo. Har spenderat påsken i vårat grannland och det var awesome, såklart. Men bussresan är lång (7 timmar) men som student så gäller det att hushålla med de medel man har.

Annandagpåsk på Norges motorvägar

Du ska betala hyra, mat, kurslitteratur, fixa cykel, busskort, festa etc. Allt drar pengar och att leva på 10k/månaden kan kännas svårt för vissa, med all rätt. Men hur ska man göra för att överleva då? Mina tips är följande och högst personliga (disclaimer):

 1. Investera i en termos och undvik att köpa kaffe på skolan
 • En investering på 100 kr för en termos (för enkelhetens skull) och 50 kr/månad för ett kaffepaket = 150 kr utgifter första månaden.
 • En kaffe kostar ≈ 10 kr/kaffe på skolan. Säg att du är i skolan 22 dagar och köper en kaffe per dag är det lika med 220 kr.
 • Första månaden sparar du 70 kr. Därefter sparar du 170 kr! På 9 månader är det lika med 1430 kr. Ändå gött.
 1. Sök bostadsbidrag. Gå in på försäkringskassan, klicka i dina uppgifter om vad du betalar i hyra etc. och Voilá: Du kommer få ett ytterligare bidrag. Desto mer du betalar i hyra, desto mer får du.
 2. Använd matlådor. Billigt, bra och du sparar en massa.
 • Matlåda ca. 30 kr/låda = 660 kr
 • Lunch 70 kr/dag i 22 dagar = 1540kr.
 • Du sparar alltså: 1540kr – 660kr ≈ 880kr per månad, exkl. inköpet av matlådorna.
 1. Är du dessutom som jag, som bara äter en maträtt och har absolut noll variation, så är det julafton när de specifika produkterna är rabatterade. Vad jag gör är att bunkra, alltså jag köper käk för en månad sen ser jag inte affären. Haddeeeeee. Har ni dock en större svängradie så köp ALLTID det som är billigast så sparar ni ännu mer.
 2. Månadsspara och investera. Gör ni det bra fungerar det som en passiv inkomst.
 3. Har ni möjlighet så skaffa ett extrajobb. Jobbar ni en dag i veckan blir det ca. 3000kr-4000kr extra i månaden. Guld värt.

Några snabba tips om mitt tankesätt. Inte heller sagt att jag alltid lever som jag lär men det är bra att ha i tankarna. Avslutningsvis så glöm inte antagning.se och att söka till Lund. Good luck!

 

Det här inlägget postades i Grundläggande info, Ny i Lund, Studera utomlands, Studier och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt