3, 2, 1….SÖK!

Godeftermiddag, kära läsare!

Jag gör tummen upp för ansökningsperioden som börjar idag!

Jag gör tummen upp för ansökningsperioden som börjar idag!

I eftermiddag öppnar anmälan till universitet och högskola inför hösten 2016 på antagning.se! Hur känns det? Pirrigt? Jobbigt? Alldeles förträffligt? Jag minns själv när jag satt och skulle komma fram till vad jag skulle göra med mitt liv (det känns ju så himla avgörande). Just då hade jag “sabbats-termin”, eller vad man ska kalla det. Jag bodde ett par månader i Málaga, där jag pluggade spanska och lärde mig allt (?) om spansk kultur och matlagning och hade det suveränt i solen. Jag hade länge funderat på vad jag skulle göra med Livet. Vad jag skulle Bli. Hur min Framtid skulle se ut. Och helt ärligt var jag, säkert i sällskap med många andra, egentligen ganska förvirrad och osäker på allt dedär. Och alla tusen frågor en gick runt och grubblade på. Kommer jag att komma in? Kommer jag trivas? Kommer pengarna räcka till, eller får jag käka nudlar nu i fem år? Kommer jag att klara av allt jag måste göra? etc etc etc.

I denna valets tid har jag därför sammanställt en lista med saker som är bra att tänka på eller ha med sig nu under kommande ansökningsperiod.

 1. Var öppen. Titta igenom kursutbud, ämnesområden, olika former av utbildningar. Det finns SÅ mycket spännande att läsa, och det är lätt hänt att man låser sig vid det man hört någon prata om eller känslan av det man “borde” göra. Det är ditt liv, och du bestämmer. Så våga testa nya tankar! Men, självklart: har du alltid vetat vad du vill och vad du brinner för – kör på!
 2. Fundera på vad som är viktigt för dig. Är det att utbildningen leder direkt till jobb? Att det finns roliga saker att göra vid sidan om studierna? Möjligheterna att åka på utbyte? Många gånger kör vi på och gör saker vi tänker att vi borde göra, men vi frågar oss sällan varför. Jag säger inte att du måste veta exakt varför du vill läsa språkhistoria eller kvantfysik, men det kan vara bra att fundera lite kring vad det är du vill ha ut av din studietid.
 3. Om du tror att du är intresserad av X, men inte vill hoppa på ett helt program än – sök en fristående kurs! Många gånger kan detta vara ett bra insteg i studierna: du får känna på staden, studentlivet, hur det är att plugga på universitet osv – och ibland kan du tillgodoräkna dig kursen om du sedan hoppar på ett program.
 4. Våga ställa frågor. Många saker kan kännas diffusa när man sitter och tittar på utbildningar. Och nej, alla som söker till universitetet har inte koll på vad en kandidat, magister, master, halvfart, trekvartsfart, kvällskurs, kurskod, etc etc etc innebär. Att det inte finns några dumma frågor är förvisso lite klyschigt att säga, men ACK så sant. Fråga på – vänner, familj, studievägledare, nuvarande studenter, oss på bloggen – vi har varit där du är nu!
 5. Bli inte skrämd av ett programs längd. När jag sökte till juristprogrammet var det inte utan att jag var lite, lite skraj med tanke på längden – 4,5 år. Herregud, det är ju en och en halv gymnasietid. Och jag som tyckte gymnasiet gick sååå långsamt. Nu har det snart gått 3,5 år av utbildningen, och jag fattar ärligt talat inte vart tiden har tagit vägen. Det ÄR annorlunda att plugga på universitetet jämfört med gymnasiet. Det finns så sjukt mycket att göra, allt från att stifta nya bekantskaper som blir vänner för livet till att delta i det breda studentlivet. Och blir det tungt under utbildningens gång, kan man alltid ta en paus. Det är heeelt OK.

  TACKA JA

  Boende löser sig alltid – tacka aldrig nej av rädsla för att inte hitta något!

 6. Avstå inte från att söka en utbildning för att du är rädd dina betyg inte räcker till. Jag har så många gånger hört “det hade varit roligt, och jag vill det verkligen, men jag tror inte att jag kommer in”. Eftersom du ändå rangordnar din anmälan, har du inget att förlora på att söka det du verkligen vill. Och kommer du inte in denna gången är det inte hela världen – sök igen nästa gång.
  Life-study-hack: det är generellt lägre antagningspoäng på våren eftersom färre vanligtvis söker då.
 7. Tacka inte nej till en erbjuden utbildningsplats för att du är rädd att du inte hittar någonstans att bo. Denna mening går på repeat under mässorna, och ni är många som undrar över om man verkligen lyckas hitta boende i Lund. Men lugn. Ingen sover på parkbänkar, ingen tältar, och sånt löser sig alltid. Det kanske inte löser sig av sig själv – men man löser det.
 8. Och sist, men inte minst: sök något du tycker är kul. Att man “borde” är aldrig en bra anledning till att söka en utbildning. Om jag inte hade tyckt att juridik är kul, hade jag aldrig orkat med de kurser jag har tyckt mindre om under utbildningens gång. Yes, spoiler alert: det kommer finnas kurser man inte gillar. Man kan inte tycka allt är kul. Men det är okej.

Jag hoppas att ni har nytta av tipsen, och om det finns något annat ni grubblar över – skriv i kommentarsfältet, vi svarar alltid!

LYCKA TILL!

HANNE

Det här inlägget postades i Studentliv, Studier och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt